Portaikon remontti ja uusi metallikaide

Välillä tuntuu, että kaikki edistys kotona on todella hidasta, mutta sitten muistan, että kyllähän me olemme aika paljon kotia jo ehtineet rempata. Heti asuntonäytössä käydessäni totesin, että yläkertaan johtava portaikko täytyy rempata ensimmäisenä, jos tähän muutamme. Pinnat piti käydä läpi niin seinien kuin portaidenkin osalta ja vanha kaide oli myös uusittava.

Entinen portaikon kaide oli esteettisesti epäilyttävä, nykysuosituksia matalampi eikä kiinnityskään tuntunut kovin tukevalta. Vanha kaide oli puinen ja merkillisesti alhaalta valkoinen, mutta yläkerrasta musta. Arvasin, että uuden metallikaiteen tilaaminen voisi olla hankalaa, mutta en silti ajatellut, että uuden kaiteen saaminen olisi niin pitkn odotuksen takana.

Tässä näkyy myös tuo porras ilman mattoa

Aloitin kaiteen metsästämisen lähettämällä tarjouspyyntöjä googletuksen kautta löytämiini metallikaiteita valmistamiin yrityksiin. Lähetin neljä tarjouspyyntöä ja vain yksi yritys vastasi minulle ja kertoi, että tilausajat ovat noin kolme kuukautta. Aloin aavistaa, että tästä voisi tulla hankalampaa, kuin oli ajatellut.

Metallista valmistettuun kaiteeseen päädyttiin, sillä halusin mahdollisimman paljon alkuperäistä mukailevan kaiteen. Ainakin yhdellä naapureistamme on yhä alkuperäinen metallikaide kumisine käsijohteineen ja se on UPEA! En tiedä miten kukaan on koskaan voinut hävittää tuon alkuperäisen ja ostaa köppöisen puisen kaiteen tilalle. Toki voi olla, että alkuperäinen kaide on jotenkin vaurioitunut ja se on ollut pakko vaihtaa.

Löysin meille ainoana vastanneen yrityksen, Artiikin, sivuilta kaksi sopivaa vaihtoehtoa ja kävimme vielä heidän Tuusulan toimistollaan katsomassa kaiteita livenä. Olisin kovasti halunnut alkuperäisen kaltaisen kumijohteen kaiteen käsisijan päälle, mutta sitä ei voitu toteuttaa. Päädyimme siksi pyöreään kädensijaan, joka tuntui kodikkaammalta kuin littana olisi ollut ilman kumijohdetta.

Artiikin edustaja kävi kaksi kertaa mittaamassa portaikkomme ja tämän jälkeen metallikaide laitettiin tilaukseen. Aloitimme prosessin elokuussa ja tammikuussa uusi kaide saapui, joten odottaa todella joutui varoitetun verran. Itse asennus tapahtui kuitenkin Artiikin asentajien toimesta alle puolessa tunnissa, joten tämä osuus sujui nopeasti.

Metallikaide tuli mittauksineen ja asennuksineen maksamaan noin 2 500 €. En oikein osaa suhteuttaa, että onko se paljon vai vähän. Toki kyseessä on paljon rahaa, mutta saman verran saa helposti kulutettua paljon turhempiinkin asioihin. Kaide on todella iso osa kodin yleisilmettä ja näen sen joka hetki esimerkiksi sohvalla istuessani. Kaide on myös sijoitus, joka nostaa asunnon arvoa.

Tässä näkyy vanha tapetti, kaide ja portaiden päällä oleva kokolattiamatto

Kun muutimme, oli eteiseen johtava portaikko päällystetty vaalealla kokolattiamatolla. Matto oli ollut siinä varmasti ainakin kymmenen vuotta tai ainakin se siltä näytti. Portaikko oli myös tapetoitu kokonaan. Pääosin kyseessä oli yksivärinen vaalea tapetti, mutta ikkunaseinälle oli valittua tumma ja kuviollinen tapetti.

En juurikaan välitä tapeteista, sillä niitä on tullut nyhdettyä irti pieni pala kerrallaan ja pieniä kauhunväristyksiä aiheuttaa myös tilanne, jossa itse pitäisi tapetoida seinä onnistuneesti. Päätimme siis irroittaa kaikki yläkertaan johtavan portaikon tapetit ja maalata seinän valkoisella. Ikkunaseinää lukuun ottamatta tapetti irtosi helposti ja ainoan haasteen toi tilan korkeus. Valkoinen seinä raikasti todella paljon ja koko eteinen muuttui avarammaksi ja valoisammaksi. Myös valaisimet vaihdettiin valkoisiksi ja kauniimmin valaiseviksi.

Irroitimme kokolattiamaton ja tietysti toivoin, että alta olisi paljastunut kaunis lankkuportaikko. Näin ei valitettavasti käynyt, vaan portaat alta olivat kyllä puuta, mutta erittäin huonossa kunnossa olevia lautoja. Voi olla, että niistä olisi saanut nätit kunnostamalla, mutta 2018 syksyllä muuttaessamme meillä oli pieni lapsi ja toinen tulossa. Aika riittänyt asian hoitamiseen itse ja budjetti ei antanut myöten palkata ulkopuolista tekemään asiaa. Päädyimme silloin laittamaan portaikkoon uuden maton, mutta valitsimme tilalle harmaan ja ohuemman version. Mies asensi mattoa melko pitkään, sillä jokaiseen rappuun piti leikata ja liimata sopiva pala yksitellen. Luonnollisesti lähes jokainen rappu on hieman eri kokoinen ja paras aika tehdä hommia oli lapsen päiväunien aikana tai illalla hänen nukkumaan mentyään. Periksiantamaton asenne ja kärsivällisyys kannattivat, sillä lopputulos on erittäin hyvä!

Kaiteeseen olen erittäin tyytyväinen enkä enää onneksi edes muista millainen se oli kaksi vuotta sitten. Portaikko on nyt raikas, mutta onhan se todella valkoinen. Tällä hetkellä voisin jopa kuvitella, että maalaisimme ikkunaseinän jolloin kivalla värillä, mutta katsotaan eteneekö tämä koskaan ajatusta pidemmälle. Joitain tauluja tai valokuvakehyksiä seinille voisi ainakin laittaa. Nyt käytössä olemme huomanneet, että lapsiperheessä matto portaiden päällä, on varsin toimiva ratkaisu. Se ei ole yhtään liukas ja kenties vähän vaimentaa ääntä, kun lelu tipahtaa portaita alas.

Anne

146 vastausta artikkeliin “Portaikon remontti ja uusi metallikaide”

 1. Kiva valinta tuollainen metallikaide! Vaikka itse tykkäänkin kovasti puusta materiaalina, niin myös erilaiset metallituotteet miellyttävät omaa silmää. Meillä pitäisi myös aloitella remonttihommia täällä Turussa.Toiveena on myös pitää vanha talo mahdollisimman alkuperäisenä, mutta lisätä modernia twistiä.

 2. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 3. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 4. My partner and I stumbled over here coming from a different web page
  and thought I
  might as well check things out.
  I like what I see so now I’m following
  you. Look forward to looking at your web page for a second time.

 5. We stumbled over here different web address and thought I
  might check things out.
  I like what I see so now I’m following
  you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

 6. Cмотреть все сезоны онлайн, Озвучка – Перевод TVShows, LostFilm, алексфильм, Дубляж Игра в кальмара 2 сезон 1 серия Смешарики. Новый сезон, Харли Квинн, Игра престолов, Убийства в одном здании, Триггер, Тьма – все серии, все сезоны.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.