Jouluun enää reilu viikko

Kliseisesti ilmaistuna ”joulu on jo ovella”. MInulla on ollut viikko lomaa ja olenkin kivasti saanut tehtyä kaikkea jouluun liittyvää valmistelua. Joulukuu menee aina tosi nopeasti eikä toisaalta ihmekään, koska tuntuu, että 24. päivään asti on kova hulabaloo päällä ja kuukauden loppu meneekin sitten joulua ja uutta vuotta vietellessä. Ensi vuonnakin voisi yrittää pitää vapaapäivän tai kaksi joulukuun alussa, jolloin saisi lahjat ja paketoinnit hoidettua ajoissa pois päiväjärjestyksestä.

Olen ollut viimeiset kolme vuotta äitiyslomalla tai hoitovapaalla, joten työelämän puolesta ei ole ollut velvoitteita joulupyhien aikaan pitkiin aikoihin. Tänä vuonna olen pääosin välipäivät töissä, mutta toki etänä, joten hieman erilainen joulu tulossa sen suhteen.

Joulua on laiteltu kotiin marraskuun lopulta lähtien. Aloitin joulufiilistelyn kuitenkin varovasti talvivaloja asennellen sekä kynttilöitä polttaen ja joulukoristeet kaivettiin kellarista vasta joulukuun puolella. En ostanut mitään uusia koristeita, sillä mikään ei ole hajonnut edellisten vuosien jäljiltä. Yhden uuden led-valoketjun ostin, koska ne tuovat kivasti tunnelmaa ja kynttilöitä voi pienten lasten vuoksi polttaa vain iltaisin, kun he ovat menneet nukkumaan.

Lapset ovat nyt vielä niin pieniä, että eivät oikein muista viime joulua ja koko konsepti on vähän epäselvä. Toistaiseksi olemme säästyneet suurilta lahjatoiveilta, mutta toisaalta emme ole myöskään voineet uhmakohtauksen iskiessä uhkailla tonttujen kurkkimisella ja lahjakadolla. Näiden kaikkien vuoro on todennäköisesti jo ensi vuonna, kun vanhempi pojista on jo sisäistänyt paremmin joulun kaikkine vivahteineen.

Meillä on aikaisemmin ollut oikea kuusi, mutta viime vuonna en malttanut odottaa kuusten saapumista myyntiin ja päätimme ostaa muovikuusen. Muovikuusi olikin ihanan helppo ja täytti sille asetetut toiveet hyvin, joten muovikuusi kannettiin käyttöön kellarista tänäkin vuonna. Ostimme kuusen Etolasta ja se on kyllä ollut hyvin maksaneensa 40 euron arvoinen. Kuusi ei ole kovin korkea ja suuri, mutta se sopii kokonsa puolesta meille paremmin kuin hyvin.

Eilen koristelimme kuusen. Laitoin valot, mutta muuten pojat hoitivat koristelun täysin. Meillä oli aikaisemmin käytössä langattomat ”kynttilävalot”, jotka toimivat kaukosäätimellä. Niihin meni kuitenkin hermo, sillä jokainen kynttilävalo vaati oman pariston ja painonsa vuoksi ne eivät mitenkään tahtoneet pysyä kattoa kohti pystyssä. Viime vuonna ostin ihan tavallista valoketjua mustalla johdolla ja se oli paljon parempi ratkaisu kuin aikaisempi.

Lasten asettelemat pallot on söpösti aseteltu ”more is more” periaatteella ja hyvin lähekkäin, mutta mikäs siinä. Muistan hyvin, että kuinka tärkeä tehtävä kuusen koristelu oli minulle pienenä ja serkkujeni kanssa aina toteutettiin tehtävä antaumuksella. Vietimme kaikki lapsuuden joulut mummolassani maalla, jossa kuusi haettiin aina omasta metsästä ja koristeet olivat vuodesta toiseen samat legendaariset pallot. Nyt kun mietin, niin omat lapsuusjoulut ovat kyllä olleet ihanan idylliset puitteidensa puolesta. Omille lapsillenikin haluan luoda perinteitä ja ihania muistoja, mutta ne hakevat vielä muotoaan. Olisi toisaalta ihana mennä joskus mummolaan jouluksi oman perheen kanssa, vaikka tunnelma on tietysti nyt aivan toinen, kun siellä ei enää vakituisesti asu kukaan.

Kaikki koristeet ovat oikeastaan alakerrassa enkä kylpyhuonetta lukuun ottamatta ole muuttanut yläkerrassa mitään. Olen joskus ostanut punaiset pyyhkeet ja kylpyhuonematon ja ne vaihdan aina joulukuun ajaksi käyttöön. Kun nämä joskus nuhjaantuvat tai menevät rikki, niin tuskin ostan uusia vastaavia, mutta onpahan nyt sitten yläkerrassa kylppärissä joulutunnelmaa.

Anne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.