60-vuotias kotitalo

Meidän kotitalo on juuri täyttänyt 60-vuotta. Muistelen, että me olemme asunnon viidennet omistajat, mutta toki tässä on voinut asua myös vuokralaisia jossain vaiheessa. Useita perheitä asunnossamme on joka tapauksessa ennen meitä asunut ja nämä seinät ovat varmasti nähneet ja kuulleet kaikenlaista. Alkuperäisiä seiniä on myös tässä 60 vuoden aikana purettu, tilojen käyttötarkoituksia muutettu ja muutakin pientä muutosta on kotimme kohdannut. Me olemme tehneet vain pientä pintaremonttia ja nämä suuremmat muutokset on toteutettu jo muutama omistaja sitten.

Alunperin keittiömme on ollut erillinen huone. Keittiöön on menty sisään heti eteisestä, nykyisen takkinaulakon kohdalta. Keittiön vesipiste on todennäköisesti ollut aina samassa paikassa, mutta muuten keittiön toimintojen alkuperäisestä sijoittelusta minulla ei ole aavistustakaan.

Tällä hetkellä meillä on i-mallinen keittiö ja koko seinä on eteisen ja keittiön osalta purettu. Seinää ei ole kuitenkaan purettu ylös asti, vaan alkuperäisen seinän kohdalla katon rajassa on palkki, joka on todennäköisesti rakenteiden vuoksi ollut pakko säilyttää.

Eteisessä oleva wc, on alkuperäisesti ollut vaatehuone. Nyt entinen vaatehuone on tosiaan wc, jonka takaosassa on pieni liukuovella erotettu ”siivouskomero”.

Yläkerran toiseen lastenhuoneeseen on rakennettu parvi, joka on portaikon päällä. Portaikko on siis nyt matalampi, kuin alunperin. Samassa huoneessa on myös vaatehuone, joka on tietojeni mukaan ollut alunperin sauna.

Taloyhtiöömme kuuluu 12 asuntoa, jotka ovat alunperin olleet identtisiä. 60 vuoden aikana asunnot ovat kuitenkin muuttuneet keskenään erilaisiksi, vaikka pinta-ala on kaikissa toki yhä sama. Osassa asunnoista keittiö on yhä alkuperäinen erillinen huone, osassa alakerrassa on wc, osassa yläkerran kylpyhuone on pieni ja toisissa iso.

Tällä hetkellä olen tyytyväinen kodissamme tehtyihin muutoksiin. Olen todella iloinen, että meillä on yläkerrassa reilumpi kylpyhuone ja pienehkö vaatehuone. Myös yläkerran parvi tulee varmasti olemaan kovassa käytössä, kun lapset hieman kasvavat ja sinne saa halutessaan sängyn toiselle.

Tuntuu myös vaikealta ajatella, että alakerrassa ei olisi wc:tä vaikka vaatehuone toisi reilusti tilaa ulkovaatteille ja kengille. Avoin i-keittiö on ehdottomasti parempi, kuin erillinen keittiö. Olohuoneen ja eteisen erottavan palkin voisin toisin purkaa, jos se olisi mahdollista. Jos asumme tässä vaikkapa kymmenen vuotta, voi mieli toki muuttua ja kuka tietää, että minkälaisia seiniä alkaa tehdä mieli purkaa tai rakentaa.

Anne